A Drakensang egy közismert, számítógépes fantasy szerepjáték, ami a Dark Eye szerepjáték szabályrendszerére épült. A Drakensang Online ingyenes, online szerepjáték a Bigpointtól, ami a desktop Drakensang történetét viszi tovább, és ahol mégis egészen új világba csöppen bele a játékos. A játék szakadatlanul fejlődik, majdnem minden nap újabb questek, tárgyak, lények kerülnek be a játékba.

A Drakensang varázslatos világa és az azt benépesítő teremtmények

Duria szigetkirálysága hanyatlóban van. Az árnyékvilág szörnyetegei ébredeznek, a birodalom egyre több részén egyre több területet hajtanak uralmul alá a különböző lények. Az emberiség régi ellensége, az előző birodalom összeomlásakor legyőzött Sárkány visszatérése fenyegeti az emberiséget. A keleten lévő ősi kereskedő- és kikötőváros, Shorfolk lángokban áll, sárkányszerű lények uralják az izzó romokat. A fémbányászatáról és iparáról híres Slifmoor megyét egy démoni szekta hajtotta hatalma alá és döntöttre rabigába a lakosságot. Wiltwuxshire rétjein emberekre vadásznak az árnyékvilág lényei. Azonban ezeken a helyeken is megmaradt egy-egy végső erődítése az embereknek, és a játékosra vár a feladat, hogy ezekről a helyekről kiindulva felszabadítsa a szigetet.
A játékban új világként jelent meg nemrég a messzi, jeges északon elhelyezkedő Norseland, ahonnan régen rengeteg rablóhadjárat érkezett Duriába.

Jelenleg három kasztból választhat a felhasználó, mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, saját előnyök és hátrányok, amik a harcmodort meghatározzák.

Sárkányharcos: a király védelmezői, elit vitézek elsősorban kézitusára alkalmas fegyverzettel és jártassággal. A rend kemény kiképzése után az ifjú harcosok vérszerződést kötnek, így lesz részük a sárkányvér, és ezzel a csata közben erőt adó düh.
Körmágus: a régi titkos tudás őrizői, akik a mágia erejével szállnak szembe az árnyékvilággal. Hosszú tanulóévek után lesz belőlük valódi varázsló, lépéseiket a körmágusok kódexe szabályozza. A Tudást tartják mindenek felett állónak, és csak alkalmanként vegyülnek a lakosság közé. Képességgel rendelkeznek az elemek manipulálására, és távoli harcra.
Kalandvadász: a régmúlt időkben természetközelben élő lakosság hagyományainak és tudásának örökösei. Az erdőben szerzett jártasságnak és kifinomult érzékeik miatt a városlakók rettegik a fürge és ügyes vadászokat, akik legendás íjásztudásuk mellett a közelharcban is bizonyítottak már.
Mindhárom kaszt büszke elittudattal rendelkezik, de a közös ellenség fenyegetése nyomán egymás oldalán lépnek harcba az emberek védelmében szerte a királyságban. A harc közben különböző skilljeinket különböző esszenciák alkalmazásával időlegesen feljebb húzhatjuk. Esszenciát csatában szerezhetünk, vagy andermantért vehetünk.

Multiplayer játékmenet, próbák

Nincsen sokszereplős szerepjáték felhasználók közti interakció nélkül. A játékosok segíthetik egymást akár a távolból is, sőt, klánokat is alapíthatnak az egyik újabb frissítés eredményeképp. Egymás ellen is is küzdhetnek (player-versus-player, azaz játékos-játékos-ellen játékmód), amire egy külön épület, az Aréna szolgál helyszínül. Ott akár csoportok is küzdhetnek egymás ellen.

A szerepjátékokra jellemző módon a felhasználók számos questen vehetnek részt, aminek teljesítése folyamán számos értékes tárgyat szerezhetnek, nem beszélve a növekvő XP-ről és andermantról. Mindegyik küldetésnek részletesen kidolgozott története van, ami kapcsolódik a többi próbához, és amikből lépésről lépésre a Drakensang Online világának feledésbe merült történelmét ismerhetjük meg. A küldetések nem egyszerű kaszabolások, az egyszerű harcos játékoktól eltérően tervezést, taktikázást igényelnek, ezzel is pörgetni a játékélményt.

A Drakensang Online az akció játékok közé tartozik, ennek megfelelően bárhol, ahol van net játszhatunk vele, és nem tárol el semmit a merevlemezünkön. Bejelentkezés után azonnal betöltődik, és rabul ejt a varázslatos világ gyönyörű, háromdimenziós grafikája.

A Drakensang Online előfizetői díj nélkül játszható, de rendelkezik prémium elemekkel. A mostanában elterjedt micropayment rendszert használja, aminek segítségével a Duriában használt másik fajta fizetőeszközből, az andermantból vehetünk. Andermant elengedhetetlen esszencia beszerzéshez, bizonyos fegyverek fejlesztéséhez és azonosításához, stb. A Drakensang Online fizetés nélkül is teljes értékű, az andermant-vásárlással azonban karakterünk fejlődését.

Online játék: a Drakensang Online online szerepjáték méltó elődeihez; gyönyörű látványvilágával és részletesen kidolgozott világával, számos lényével versenyre kel a nagy teljesítményt igénylő desktop játékokkal is. Fejlesztője, a Bigpoint nagy hangsúlyt fektet továbbá a többszereplős, közösségi játékra.